Kastor Melina
         
  Τηλ/Τel: (+30) 6949 650820.
Συνταγές μαγειρικής με συστατικό το μήλο
  Address: Τοιχιό Καστοριά, TK 52059 Tichio Kastoria.        Χάρτης / Map Συχνές ερωτήσεις και απορίες καταναλωτών
 

Copyright © Kastor Melina. All Rights Reserved.
       
Kastor Melina
Kastor Melina
Αναδρομή

Το μήλο θεωρείται ο βασιλιάς των φρούτων. Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, αναφέρεται ως σύμβολο αγάπης, μαγείας, του καλού και του κακού και είναι πολύ σημαντικό από άποψη ιατρικής. Διαθέτει το χρώμα του πάθους και θεωρείται το πιο ‘αμαρτωλό’ φρούτο, καθώς αποτέλεσε την αιτία για το διωγμό των πρωτόπλαστων από τον παράδεισο.

Είναι το πλέον δημοφιλές και ίσως ήταν αυτό με τις περισσότερες ποικιλίες. Σε όλη την υφήλιο καλλιεργούνταν περίπου 7.100 διαφορετικές ποικιλίες μήλου (μέχρι τον 19ο αιώνα) αλλά λόγω κλιματικών αλλαγών έχουν μειωθεί υπερβολικά.

Η μηλιά καλλιεργείται από αρχαιοτάτων χρόνων. Κανείς δε γνωρίζει με σιγουριά από πού προέρχεται. Η θεωρία που επικρατεί σήμερα είναι ότι προέρχεται από τον βορρά διότι είναι φυλλοβόλο δένδρο και χρειάζεται περίπου δύο μήνες, την χειμερινή περίοδο, για να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να καρποφορήσει. Έχουν ανακαλυφθεί μήλα σε προϊστορικούς λιμναίους οικισμούς στην Ελβετία και στην Αγγλία, σε ένα απολίθωμα από τη νεολιθική περίοδο, βρέθηκε το αποτύπωμα ενός σπόρου μήλου. Άλλοι ισχυρίζονται πως προέρχεται από τη νοτιοδυτική Ασία. Στην Ανατολή βρέθηκαν απανθρακωμένα μήλα από το 6.500 π.Χ. Ο Φαραώ Ραμσής ο Β΄ φύτεψε μηλιές στο δέλτα του Νείλου τον 13ο π.Χ. αιώνα. Έμεινε στην ιστορία των καλλιεργειών ως «μήλο της ερήμου».

Στη χώρα μας το μήλο καλλιεργείται απ’ τον 7ο π.Χ. αιώνα. Στην Ελλάδα τα χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα στις γαμήλιες τελετές. Έριχνε ο άντρας ένα μήλο προς τη μεριά της γυναίκας και ισοδυναμούσε με πρόταση γάμου, αν το έπιανε σήμαινε ότι αποδεχόταν την πρόταση. Όμως ήταν ακριβά και δυσεύρετα, σε τέτοιο βαθμό που ο Σόλων όρισε ότι το νεόνυμφο ζεύγος μπορούσε να φάει μόνο ένα πριν πάει στο κρεβάτι.

Στην ελληνική μυθολογία βρίσκουμε παντού τα μήλα. Είχαν τη γεύση μελιού και θεωρούνταν ότι θεράπευαν όλες τις ασθένειες. Τα χρυσά μήλα από τον κήπο των Εσπερίδων (λεγόταν ότι εξασφάλιζαν την αθανασία) χάρισε η Γαία ως γαμήλιο δώρο στον Δία και την Ήρα.

Η νύμφη Αταλάντη έχασε την παρθενιά της επίσης εξαιτίας των χρυσών μήλων των Εσπερίδων, τα οποία ο Ιππομένης έριξε στη γη κατά τη διάρκεια ενός αγώνα δρόμου, τον οποίο η Αταλάντη έχασε γιατί στάθηκε για να τα μαζέψει.

Ο ίδιος ο Τρωικός πόλεμος ξέσπασε με αφορμή ένα μήλο. Όταν ο Πηλέας παντρεύτηκε τη Θέτιδα, δεν ήταν καλεσμένη η Έριδα (αδερφή του Άρη, κόρη της Νύχτας και θεά της δυσαρμονίας και είχε εκνευριστεί. Έριξε ένα μήλο ανάμεσα στις άλλες καλεσμένες θεές με την ένδειξη «στην ομορφότερη», να το πάρει η πιο όμορφη. ο Πάρις προσέφερε το μήλο της έριδας χωρίς να το καλοσκεφτεί στην Αφροδίτη. Ο Ξενοφώντας το 401 π.Χ. περιγράφει πώς έφερε μήλα από την Περσία. Ο Θεόφραστος το 323 π.Χ. περιγράφει έξι διαφορετικές ποικιλίες μήλων.

Θεωρείται ακόμα ότι τα μήλα συμβάλλουν στη μακροζωία, ιδιότητα που ενδιέφερε τον Μέγα Αλέξανδρο που σε μία από τις εκστρατείες του ανακάλυψε μήλα που μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή ορισμένων ιερέων, μέχρι και 400 χρόνια.

Το μήλο δικαίως κατέχει τον τίτλο του αρχαιότερου φρούτου.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΛΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η καλλιέργεια της μηλιάς στο Νομό Καστοριάς ξεκινάει τουλάχιστον από τις αρχές του 20ου αιώνα με πρώτους θύλακες τα χωριά των Κορεστείων στην ΒΑ πλευρά του όρους Βιτσίου και τα χωριά ανατολικά του ορεινού συγκροτήματος Γράμμου.

Κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου (1930- 40) επεκτείνεται και εδραιώνεται στην παραλίμνια περιοχή όπου σήμερα παράγεται το 95% της παραγωγής στα χωριά Τοιχίο, Μεταμόρφωση, Φωτεινή, Πολύκαρπη, Μαυροχώρι των δημοτικών ενοτήτων Βίτσιου και Μακεδνών.

Το έτος 1933 το μήλο Καστοριάς συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και αποσπά το χρυσό βραβείο. Από τη δεκαετία του 1966 τα στοιχεία είναι άφθονα και φανερώνουν πια το ρόλο του μήλου στην οικονομική και πολιτιστική ανέλιξη του Νομού.

Από έρευνα που έκανε η Διεύθυνση Γεωργίας Καστοριάς βρέθηκαν και καταγράφηκαν αρκετές ποικιλίες μηλιάς του μεσοπολέμου (1930-40) και προγενέστερες ( ΒΙΣΜΑΡΚ, ΚΑΛΚΑΝΙΑ, ΠΕΤΡΟΒΙ, ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ,ΜΠΕΛΦΟΡ, ΡΕΝΕΤΤΑ, ΦΙΡΙΚΙ, ΝΤΕΛΙΣΙΟΥΣ και άλλες).

Σήμερα καλλιεργούνται κυρίως οι κόκκινες ποικιλίες RED CHIEF, SUPER CHIEF, STARKIMSON οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 90% της συνολικής παραγωγής. Καθώς επίσης οι SCARLET, JEROMINE και οι ανοιχτόχρωμες ποικιλίες GOLDEN DELICIOUS, FUJI, GALAXY, JONA GOLD, JONAGORED και GRANNY SMITH.

Η σημερινή διάρθρωση της μηλοκαλλιέργειας (κυρίως μετά το 1965) περιλαμβάνει οπωρώνες σε ελεύθερο ή γραμμικό σχήμα, σε κλωνικά υποκείμενα ( ΜΜ 106, ΕΜ-9, Μ-26). Το υψόμετρο της ζώνης του μήλου κατά κύριο όγκο είναι στα 630-670 μέτρα. Η συνολική έκταση με μήλα στον Νομό Καστοριάς ανέρχεται περίπου σε 20.000 στρ. Η δε παραγωγή κυμαίνεται από 60.000 έως 90.000 τόνους.

Απο το 2002, τα μήλα Καστοριάς έχουν αναγνωριστεί ως «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» με την ονομασία "ΜΗΛΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ / milo Kastorias".

thumb1
thumb2
thumb3