Kastor Melina
         
  Τηλ/Τel: (+30) 6949 650820.
Συνταγές μαγειρικής με συστατικό το μήλο
  Address: Τοιχιό Καστοριά, TK 52059 Tichio Kastoria.        Χάρτης / Map Συχνές ερωτήσεις και απορίες καταναλωτών
 

Copyright © Kastor Melina. All Rights Reserved.
       
Kastor Melina
Kastor Melina
Υγεία - Διατροφή      

10 λόγοι για να τρώτε ένα μήλο κάθε ημέρα

01. Eνα μήλο περιέχει εξήντα (60) θερμίδες και δεν περιέχει λιπαρά.

02. Περιέχει μεταλλικά στοιχεία που ενισχύουν τα οστά και προστατεύουν απ'την οστεοπόρωση.

03. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα λόγω των διαλυτών ινών που περιέχει, σημαντικό για τους διαβητικούς.

04. Eχει αντικαρκινική δράση.

05. Βοηθά στην πέψη και διευκολύνει την πεπτική λειτουργία.

06. Συμμετέχει στη μείωση της "κακής" χοληστερίνης (LDL) και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

07. Προφυλάσσει απ'τη νόσο του Aλτσχάιμερ λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει.

08. Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

09. Tονώνει το μυϊκό και νευρικό σύστημα.

10. Bοηθά στην καλή λειτουργία των εντέρων.               >>

Μήλα εναντίον καρκίνου παχέος εντέρου

Ερευνητές απ τη Γαλλία, βρήκαν ότι οι προκυανιδίνες, χημικές ουσίες που ανήκουν στην ομάδα των πολυφαινολών, έχουν τη δυνατότητα να αποτρέπουν την ανάπτυξη κυττάρων του καρκίνου παχέος εντέρου. Σε πειράματα τους, διαπίστωσαν ότι από τις πολυφαινόλες που περιέχονται στα μήλα, οι προκυανιδίνες, είχαν την ιδιότητα να αλλοιώνουν τη ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των κυττάρων καρκίνου παχέος εντέρου και να τα οδηγούν στην απόπτωση, δηλαδή στο φυσιολογικό τους θάνατο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να έχει αντικαρκινικές δράσεις. Οι ερευνητές υποστηρίζουν και αυτοί ότι η φλούδα των μήλων είναι πλούσια σε ευεργετικές ουσίες. Για το λόγο αυτό συστήνουν την κατανάλωση ολόκληρων φρέσκων μήλων, κατά προτίμηση κόκκινου χρώματος, που είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Επισημαίνεται επίσης ότι η φλούδα των μήλων εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου.

Τα μήλα σίγουρα φαίνεται να αποδεικνύονται από τους πρωταγωνιστές της πρόληψης σοβαρών ασθενειών, δια μέσου της διατροφής.            >>

Κατά τη νόσο του Αλτσχάϊμερ

Ένα ή περισσότερα μήλα την ημέρα κάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου και την ασθένεια του Αλτσχάιμερ πιο πέρα. Επιστήμονες της Νέας Υόρκης, βρήκαν ότι η χημική ουσία "quercetin" που είναι άφθονη στα μήλα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση σε κύτταρα εγκεφάλου των πειραματόζωων. Η "quercetin" βρέθηκε να έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με τη βιταμίνη C. Στη νόσο του Αλτσχάιμερ, ο εκφυλισμός των πνευματικών ικανοτήτων, πιθανόν οφείλεται σε οξειδωτικές αλλοιώσεις σε κύτταρα του εγκεφάλου. Οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό ή από επιδράσεις εξωγενών παραγόντων, βλάπτουν τον οργανισμό μας και είναι αιτία γήρανσης και νόσων.

Δύο με τέσσερα μήλα την ημέρα προφυλάσσουν από τις κυτταρικές βλάβες που εξασθενούν τη μνήμη με την πάροδο του χρόνου και σχετίζονται με την εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η διατροφή με τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών, πιθανόν να προστατεύει την υγεία μας. Τα μήλα με τη φλούδα τους, είναι από τις πλουσιότερες πηγές του ισχυρού αντιοξειδωτικού "quercetin".

Η κατανάλωση φρέσκων μήλων αποτελεί μια από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για την πρόληψη της νόσου.       >>

Τα μήλα προστατεύουν από καρδιακά νοσήματα

Συστατικά που περιέχονται στα μήλα, πιθανόν προσφέρουν προστασία από τα καρδιακά νοσήματα, σύμφωνα με έρευνα Ολλανδών επιστημόνων. Οι κατεχίνες, συστατικό των μήλων, είναι ένα είδος φλαβονοειδών οι οποίες προσφέρουν αυξημένη προστασία έναντι στα καρδιακά νοσήματα, σύμφωνα με την έρευνα.

Άνδρες μεγάλης ηλικίας που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες κατεχινών είχαν μειωμένες πιθανότητες κατά 52% να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο τα επόμενα δέκα χρόνια σε σχέση με αυτούς που δεν τις περιλάμβαναν στη διατροφή τους. Δεν είναι επακριβώς εξακριβωμένο πώς οι κατεχίνες προστατεύουν, αλλά υποθέτουν ότι εμποδίζουν την "κακή" χοληστερίνη LDL να καταστρέψει τα κύτταρα, καθώς οι ίδιες έχουν αντιοξειδωτική δράση, ανακυκλώνουν και άλλα αντιοξειδωτικά, όπως τη βιταμίνη Ε. Παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονών, που σχετίζονται με καρδιακά νοσήματα.                                                       >>

Η κατανάλωση από εγκύους θωρακίζει τα παιδιά από το άσθμα

Η κατανάλωση μήλων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενδέχεται να ωφελεί το παιδί μελλοντικά προστατεύοντάς το από άσθμα και άλλες ασθένειες, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα .Ερευνητές από την Ολλανδία και τη Σκωτία, εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 2.000 γυναικών και την πνευμονική λειτουργία 253 παιδιών. Στην ηλικία των πέντε ετών, 162 από αυτά (ποσοστό 12,9%), παρουσίασαν δύσπνοια το προηγούμενο έτος και 145 από αυτά (ποσοστό 11,6%) εμφάνισαν άσθμα. Μεταξύ μιας μεγάλης ποικιλίας τροφών που κατανάλωναν οι έγκυες, μόνο η κατανάλωση μήλων φάνηκε να έχει συνεχή προστατευτική σχέση με το παιδικό άσθμα, όπως δημοσιεύεται στην έκθεση της ερευνητικής ομάδας.

Στην έρευνα, φάνηκε ότι τα παιδιά γυναικών που έτρωγαν κατά μέσον όρο τέσσερα μήλα την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσίασαν 37% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δύσπνοια και 53% λιγότερες να εμφανίσουν άσθμα, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν ένα μήλο ή κανένα. Το προστατευτικό αποτέλεσμα προέκυψε μόνο από την κατανάλωση μήλων και δεν φάνηκε να προκύπτει από την κατανάλωση άλλων φρούτων ή λαχανικών, λόγω πιθανώς των φλαβονοειδών που περιέχονται στα μήλα και που έχουν θετικά αποτελέσματα στην πνευμονική λειτουργία των ενηλίκων. Οι ερευνητές θεωρούν πως αν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα οι συστάσεις για αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των εγκύων, ενδεχομένως θα βοηθήσουν στην πρόληψη της αλλεργίας και του άσθματος στα παιδιά.               >>

Προστασία των πνευμόνων

Αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών δείχνουν ότι οι πνεύμονες διατηρούνται νεώτεροι και καλύτεροι, όταν τρώτε τακτικά μήλα. Έχουν παρουσιαστεί τρεις διαφορετικές και ανεξάρτητες σοβαρές επιστημονικές μελέτες που συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα. Το κάπνισμα είναι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας για να εκδηλώσει κάποιος χρόνια αποφρακτικά νοσήματα των πνευμόνων όπως η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.. Απ τις έρευνες βρήκαν ότι όσοι είχαν μέσα στη διατροφή τους ψηλά επίπεδα κατεχινικών ουσιών είχαν λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτά τα νοσήματα. Οι κατεχινικές ουσίες ανήκουν στις φλαβονοειδείς αντιοξειδωτικές ουσιές, που όπως είναι γνωστό, έχουν προστατευτικές δράσεις για το καρδιακό και αγγειακό σύστημα. Επίσης προστατεύουν και από ορισμένους καρκίνους. Οι φλαβονοειδείς ουσίες περιλαμβάνουν εκτός απ' το κατεχινικό οξύ, τη φλαβονόλη και τη φλαβόνη,οι οποίες περιέχονται στα μήλα. Τα αποτελέσματα είναι καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και μείωση της χρόνιας βρογχίτιδας και του εμφυσήματος. Το περίεργο είναι, ότι ενώ το τσάι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδείς ουσίες, δεν βρέθηκε ότι είχε τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα στους πνεύμονες όπως τα μήλα. Αυτό σημαίνει ότι οι κατεχινικές ουσίες από μόνες τους δεν αρκούν, αλλά θα πρέπει να συμβαίνουν και άλλες συνεργίες όταν οι ασθενείς λαμβάνουν τα μήλα και έτσι να δημιουργούνται οι θετικές δράσεις.

Το συμπέρασμα ήταν ότι όσοι έτρωγαν πολλά μήλα είχαν καλύτερη αναπνευστική λειτουργία. Τα αποτελέσματα ήταν τόσο καλά, που οι πνεύμονες αυτών που έτρωγαν μήλα ήταν 3 χρόνια νεώτεροι.                 >>

Περιεκτικότητα

Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία.

Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο καθως και βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ.

Πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί καλά.

H φλούδα του μήλου περιέχει πολλές βιταμίνες και αδιάλυτες ίνες, όπου βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Πώς θα τα διαλέξετε

Προτιμήστε τα σκληρά, σφιχτά με καλό χρώμα και αυτά που δεν έχουν χτυπήματα.

Αποφεύγετε να τα αφήνετε πολύ καιρό έξω απ' το ψυγείο, γιατί θα μαραθούν και η φλούδα τους θα ζαρώσει.

Αν δεν θέλετε να τα βάλετε στο ψυγείο, προτιμήστε ενα δροσερό μέρος.

Για να μη μαυρίζουν

Τα καθαρισμένα μήλα ύστερα από μερικά λεπτά αποκτούν ένα καφετί χρώμα.

Για να διατηρήσουν το χρώμα τους, μπορείτε να τα ραντίσετε με χυμό λεμονιού.                 >>

thumb1
thumb2
thumb3